kolmapäev, 12. märts 2008

Raivo Vilu: Põlevkivielekter on sõdade laps

Gea Otsa, MKMi pressinõunik

Eesti Keskkonnaühenduste Koja esindaja, TTÜ professor Raivo Vilu ütles täna energiafoorumil „Millist energiasüsteemi me tahame?“ diskussioonipaneelis osaledes, et Eesti peaks energia tootmisel eelistama taastuvaid energiaallikaid.

„On öeldud, et põlevkivienergeetika on kriiside ja sõdade laps, usun, et selleks ta jääb ja uusi põlevkivikatlaid pole mõtet ehitada,“ ütles Vilu. „Kui tuumajaam ehitataks teise või kolmanda põlvkonna tehnolooga põhjal, peaks meile olema täiesti vastuvõetamatu. Neljanda põlvkonna tehnoloogiaga ei tule jaama aga enne 2020. aastat. Ehk et praegu, selles arengukavas, peaksime tuumaenergia teema täiesti kõrvale jätma,“ ütles Vilu.

Vilu hinnangul peaks energiaturu avamine ja Eesti integreerimine Põhjamaade elektriturgu olema üks Eesti valitsuse olulisemaid küsimusi. Lisaks ütles Vilu, et, et Eesti peaks oma majandusstatistikasse ja majandusotsuste tegemise juures hakkama arvestama süsiniku arvepidamist. „Üks on kindel, me peame oma süsiniku kasutamist otsustavalt vähendama,“ ütles Vilu.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen ka seda meelt, et tuleks rohkem tööd teha taastuvate energiaressursside kasutuselevõtuks. Siin on väga palu teha, et neist optimaalnetulemuslikus välja lõigata. Näiteks päikse ja tuule energiat saaks osavalt(ilma üleminekuteta) biomassi eelkuivatamiseks ära kasutada nagu ka meie esivanemad seda on alati teinud.Praegu püütakse peamiselt märjast puidumassist energiat välja imeda.Välja on vaja töötada kogu optimaalne tehnoloogiline kett, kus tuleks arvestada ka keskkonaasäästlikuse,tööjõu- ja energijatarbijate paiknemisega.

Anonüümne ütles ...

Mõtlema peaks ka seda, kuidas saaks iga üksik majapidamine ise energiat toota. Näiteks võiks olla mingi riiklik toetusfond oma majale päikesepaneeli ja/või tuuliku installeerimiseks. Selge, et see ei kata 100% energiavajadust aga tulekski arvutada, kui palju see vähendaks iga majapidamise kulutusi energiale. Ja suvisel perioodil saaks ju energia ülejäägid elektrivõrgu haldajale tagasi müüa. Vähemalt võiks keegi teha analüüsi, kas selline asi ka tasuv oleks.