kolmapäev, 9. aprill 2008

Lembit Vali: Kes tootma pääseb, selle üle otsustab tarbija

Gea Otsa, MKMi pressinõunik

OÜ Põhivõrk juht Lembit Vali ütles täna energiafoorumil „Elektritootmise valikud Eestis“ huvigruppide diskussioonis osaledes, et selle, kes lõpuks turule energiat tootma pääseb, otsustab tarbija.

„Selge on see, et kõik tootmisliigid pole võrreldavad, kõigil head ja vead. Milline tootja lõpuks tootma pääseb, selle määrab lõpuks ikkagi tarbija, mitte arengukava. Riik saab vaid arengukavas paika panna, kuidas soodustada teatud tootjate turule tulekut ja millistest tootjatest ühiskond võidab,“ ütles Vali.

Vali sõnul ei ole Eesti energeetikas eriti kõrge investeerimisvõime. Seetõttu tuleb arvestada ka variandiga, et aastal 2016 ei suuda me elektri nõudlust täita. „Meil peavad selleks ajaks olema piisavad ühendused naabritega, et sealt vajadusel elektrit tuua ja kui veab, siis ka eksportida. Seetõttu täna on Põhivõrgus täna käimas tõsine töö Nordpooli suunal, et integreerida Baltimaad nordpooli turuga, et tekiks normaalne turg,“ ütles Vali.

Tema sõnul vajab lahendamist ka oluline küsimus: kes peab katma reservikohustuse? „Me ei saa tekitada olukorda, kus Eesti tootja on sellest ülesandest vabastanud, tekitades turule ebavõrdse olukorda,“ nentis Vali.

Kommentaare ei ole: