kolmapäev, 9. aprill 2008

Sander Vaikma: Põlevkivi tuleb arendada, kuni uusi otsuseid pole

Gea Otsa, MKMi pressinõunik

Ametiühingute esindaja Sander Vaikma ütles täna energiafoorumil „Elektritootmise valikud Eestis“ huvigruppide diskussioonis osaledes, et enne, kui uue kaevu ehitamine pole otsustatud, tuleb vana kaevu edasi hooldada ja arendada.

„Kõikvõimalikud muutused on pikaajaline protsess ja ma tahaksin rõhutada, et uue elektrijaama ehitamise aeg, 5-15 aastat, hakkab jooksma sellest momendist, kui vastav otsus on kuskil tehtud. Samas elektrienergiat tahavad tarbijad ju iga päev,“ ütles Vaikma. „Kui osad prognoosid väidavad, et tarbimine kasvab ja teised loodavad, et väheneb, siis täna adekvaatset hinnangut sellele pole. See tähendab, et elektri tootmine, millest täna üle 90% annab põlevkivi, peab jätkuma.“

Vaikma sõnul on Eestis põlevkivi osas olemas nii kompetents kui ka katlad. Kuid mis juhtub tulevikus, seda peab vaatama ka selle pealt, kui kauaks põlevkivi jätkub, sest ükskord saab ta otsa nii või teisiti. „Ei saa ju sülitada vanasse kaevu, kuni uus valmis pole. Kuni ei teatagi, kuhu uut kaevu ehitada, tuleb vana kaevu käigus hoida, remontida ja võimaluse korral ka arendada. Ehk põlevkivi tuleb arendada, kuni uusi otsuseid pole,“ ütles Vaikma.

Kommentaare ei ole: